A sun-filled sanctuary in Oakville with a yard placing inexperienced

Breakfast on the terrace, golf within the yard and sunshine all by the home. That’s what the Oakville, Ont. residence Sunnybrook affords its residents.

“The general really feel of this Oakville residence is calming and soothing — which was of the utmost significance for our shoppers, who’ve hectic jobs and work very lengthy hours,” says Vanessa Emam, of V+R Design Studio. “We actually needed to create a contemporary sanctuary for them to return to on the finish of every day.”

The floating staircase was key to having light flow through the house, says architect Mehdi Goudarzi.

A placing inexperienced within the yard and is neglected from a wrap-around verandah that contains a barbecue and eating space, and a spacious outside lounge.

The structure of three,700-sq.-ft. Sunnybrook, with 4 bedrooms and 5 washrooms, contains an open-concept kitchen, dwelling and eating room, a visitor room and an workplace on the primary ground. Upstairs is the principal bed room plus two secondary bedrooms and a nook. The basement has a media room, golf simulator, fitness center and a customized wine cellar.

Adjacent to the wraparound verandah is a private putting green, a priority for the golfer homeowners.

The structure features a metal construction to assist the lengthy spans wanted for the open-concept design. Sustainable options embrace pure mild to cut back electrical energy consumption, radiant ground heating, excessive efficiency foam insulation and premier insulated home windows. Accomplished in 2021, Sunnybrook took three years to design and construct.

Mehdi Goudarzi, of Goudar Architects Inc. in Markham, Ont., solutions a couple of questions on Sunnybrook:

Architects created a modern/traditional blend in styles with sloped roofs bordering a statement feature façade.

What impressed your design?

Our shoppers had been on the lookout for an open-concept structure with a blended fashionable and conventional look. We launched the sloped roof design on the sides, which have a standard look, and introduced in a function façade so as to add fashionable architectural aptitude and actually make a press release.

The 2 parts of the design are at totally different plains, and have totally different colors and supplies, however are linked by a flat cover roof.

Local artist Elle Belz was commissioned to paint the dining room's custom artwork "which would tie in the colour scheme throughout the home," says designer Vanessa Emam.

The staircase is absolutely lovely. Why did you go along with this design?

We needed to make sure mild would circulation all through the whole residence — so a floating staircase was a key component to realize this. It helps complement the general open idea, and brings mild in from the massive home windows on the prime of stairs, and into the basement space.

The living room's curved sofa offers views of the fireplace as well as the lush backyard.

Pure mild is essential on this home. How does the construction’s design make this work?

The property is a pie-shape and backs onto a public park on the southwest, the widest a part of property. That supplied the chance to deliver a whole lot of sunshine into the home.

We additionally launched a sloped window wall and skylight within the dwelling and eating space to deliver heat and sunshine into these rooms.

The wine cellar was one of the first requests from the owners, who are wine collectors.

What had been the challenges?

Our greatest problem lay in bringing sunshine into the dwelling and eating areas. Our shoppers additionally get pleasure from spending time outside — so that they needed a coated deck to be as massive as potential, with a purpose to get pleasure from many of the seasons from there. Nevertheless, that might have blocked the sunshine within the adjoining space. We launched a sloped window wall above the deck roof to beat this example.

One other problem lay in incorporating excessive ceilings within the basement with a purpose to accommodate the area wanted for a golf simulator. This, coupled with the utmost constructing top imposed by town by-law, required us to have a deeper than normal excavation, which in flip required some further measures to guard the neighbouring constructing.

"An exterior sound system, ceiling heaters and automated mosquito screens were discreetly added into the terrace's design, to make the space truly functional and enjoyable," says designer Vanessa Emam.
Georgie Binks is a Toronto-based author and a contract contributor for the Star. Attain her at binksgeorgie@gmail.com

JOIN THE CONVERSATION

Conversations are opinions of our readers and are topic to the Code of Conduct. The Star doesn’t endorse these opinions.

Source

Leave a Reply